Apropå husvagns och husbilshandlare i konkurs!
Att tänka på, en liten handledning
Nya bilen
Många tecknar avtal om sitt fordon på hösten och får erbjudande om gratis vinterförvaring mot att fordonet betalas vid köpet.
Du måste i detta fall taga fordonet i besittning, förvara det någon annan stans än hos säljaren åtminstone ett dygn, och dessutom kunna bevisa att detta har skett, tag då också i beaktan ev. jäv av dina vittnen, tag gärna foton på fordonet där det är uppställt vid detta tillfälle.
Extrautrustning
Har du avtalat om extrautrustning eller åtgärder i köpet ska du försöka få dessa åtgärdade innan leveransen. Går företaget i konkurs mellan leverans och åtgärd är det något du vanligen går miste om.
Bilen du säljer (inbytet)
Om du lämnar in en bil som försäljningsuppdrag till ett bolag behöver du ett avtal om detta. Även här gäller att avtalet visar på vem som ansvarar för fordonet mot stöld, brand eller liknande medan fordonet finns till försäljning.
Din egen stöldförsäkring gäller inte om fordonet stjäls vid en provkörning då detta kallas olovligt brukande.
Om fordonet inte är sålt vid konkursen och du har ett avtal som visar att fordonet är ditt och att bolaget har fått i uppdrag att vidaresälja det bör allt vara lugnt.
Du skall däremot aldrig skriva över fordonet på säljföretaget innan du fått betalt, bäst är att du skriver över fordonet när köpet är klart och du har fått dina pengar.

Problemet kommer om bolaget sålt fordonet, levererat det till nya ägaren som betalat utan att du hunnit få pengarna vid konkursen.

Du hittar en bra artikel i tidningen Husbil & Husvagn i ämnet.

2016-01-16 RMF / Jan Jerpdal

Bestämmelser från Januari 2013